ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in bugünkü ziyareti öncesi Yunan Kathimerini Gazetesi’ne röportaj verdi. Erdoğan, soruları yanıtlarken özetle şunları dile getirdi:
ÇÖZÜME ODAKLI TARİHİ ADIMLAR: (İlişkilerde hedef) Tabii ki aynı düşünmediğimiz konular bulunuyor, fakat uzlaşabileceğimiz başlıkların da sayısı az değil. Açık yüreklilikle tüm konuları bir arada konuşup çözüm yolunda adımlar atabiliriz. Bozmak kolay olandır. Zor olan inşa etmek ve sorunları ustalıkla çözmektir. Dolayısıyla iki ülkenin iki duvar arasına sıkıştırılmaya çalışılan ilişkilerini rahatlatmak ve o önyargılarla bezeli duvarları yıkmak elimizde. Tek ihtiyacımız olan çözüme odaklanmış ve samimi tarihi adımlardır.
MİÇOTAKİS İLE İLETİŞİM: Sayın Miçotakis ile son dönemde bir uyum iklimi yakaladığımızı düşünüyorum. Atina’da bizleri memnun eden bir misafirperverlik ortaya koydular. Tabii ki Sayın Miçotakis’i Ankara’da ağırladığımızda, Türk misafirperverliğinin en nadide örneklerinden birini daha sergileyeceğiz. Sözünü ettiğim iklim, somut meyveler vermeye başladı. Atina Bildirgesi, imzaladığımız anlaşmalar, protokoller onlardan sadece birkaçı. Bunlara yenilerini eklememizin önünde engel yok.
FİİLİ DURUM KABUL ETMEYİZ: (Yunanistan’ın Ege’de ‘deniz parkları’ projesi) Egemenlik konularının gündeme gelmesi diyalog zeminine zarar veren ve ilerlemesini engelleyen bir durum değil. Oldubittilerden uzak bir perspektifle ve çözüme inanmış bir yaklaşımı benimseyerek bu meseleleri konuşabiliriz. Ancak, bu zemine ‘ben yaptım oldu’ anlayışı en büyük zararı verir. Türkiye’nin bu coğrafyada fiili durumları kabul etmeyeceğini herkes bilir.
KAPIDA VİZE: Türkiye de Yunanistan da iki önemli turizm ülkesi. Yunan adalarına kapıda vize uygulaması ile vatandaşlarımız kolay seyahat imkanına kavuştu. Aslında tüm bunlara lüzum kalmaması ve AB’nin Türkiye’ye vize serbestisini tanıması gerekir. Biz bu konuda ilerleme sağlamak istiyoruz.
EN İYİ SEVİYE ATİNA BİLDİRGESİ: (İlişkilerin en iyi ve en kötü anı) Ülkemizde 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain FETÖ kalkışması sonrası teröristlerin Yunanistan’a kaçması ve Yunanistan’ın darbeci sözde askerleri koruyup kollaması, ilişkilerin en dip noktalarından biri olarak görülebilir. İlişkilerimizdeki en iyi seviyenin de geçtiğimiz Aralık ayında imzaladığımız Atina Bildirgesi olabilir. Bu bildirge ilişkilerimizde yeni bir aşamanın başlangıcı olmuştur.
SES GETİREN RÖPORTAJLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunan Kathimerini gazetesine konuştuğu gün, Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Milliyet’e röportaj verdi. İki liderin barışçıl mesajları Yunanistan ve Türkiye’de ses getirdi.
Miçotakis’ten iade-i ziyaret
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin konuğu olacak. 6 Şubat depremlerinden sonra iki ülke arasında başlayan yakınlaşma sürerken, son ziyaretle 1 yıl içinde 4. Erdoğan-Miçotakis görüşmesi gerçekleşmiş olacak.
5 saat sürecek günü birlik ziyaret kapsamında iki liderin baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Toplantıdan sonra Erdoğan, Miçotakis onuruna akşam yemeği verecek.
İki ülke ilişkileri Erdoğan’ın Atina ziyaretiyle yeni bir döneme girmiş, imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’yle taraflar, dostane ilişkileri, karşılıklı saygıyı, barış içinde bir arada yaşamayı ve anlayışı geliştirmeye ve aralarındaki her türlü anlaşmazlığı barışçıl yollarla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmeye kararlı olduğunu beyan etmişti. İşbirliğini geliştirmek amacıyla Ortak Eylem Planı’nı devam ettirmeyi hedefleyen taraflar, ticaret hacmini 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmaya yönelik eylemleri ve Ortak İş Konseyi kurulması girişimini konuşacak.
Masada neler var?
Görüşmelerde, Türk vatandaşlarının 10 Yunan adasına seyahatlerinde 30 Mart’tan itibaren uygulanan kolaylaştırılmış vize prosedürünün (kapıda vize) devam ettirilmesi, Batı Trakya Türk Azınlığı ile Rodos, İstanköy ve Selanik’teki soydaşları ilgilendiren konular, terörle mücadelede iş birliği, düzensiz göçle ortak mücadele, İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler de masaya yatırılacak.