Atletizmin ve olimpiyatların önemli müsabakası uzun atlamada tarihi bir değişikliğe hazırlanılıyor. Atlama tahtası olarak bilinen ve sporcunun atlayıştan önce ayağını basabileceği son noktayı işaret eden çizginin bulunduğu bu ekipmanın kaldırılarak yerine bir atlayış bölgesi getirilmesi planlanıyor.
Atletizmin aynı zamanda en zorlu dallarından olan uzun atlamada, bugüne kadar bir çok atlayış geçersiz sayıldı. Adımlamasını doğru yapamayan atletlerin ayaklarını çizgiye basmaları neticesinde bir çok derece ve rekor da kayıtlara geçemedi. Dünya Atletizm Federasyonu, atlayışlardaki başarı oranını yükselterek bu branşa olan ilgiyi artırmayı hedefliyor.
Budapeşte’te geçen yıl düzenlenen Dünya Şampiyonası’ndan elde edilen veriler, yarışmacıların tahtanın sınırlarını zorlamaya çalışması nedeniyle denemelerin üçte birinin atlama yapılmadan sonuçlandığını ortaya çıkardı. Bu durumun yarışmanın eğlencesini kaçırdığı sonucuna varıldı ve reform arayışları hız kazandı.
Atlama tahtası ortadan kaldırıldığında sporcunun atlayışa başladığı yerle kumda indiği yer arasındaki mesafe ölçülerek derecesi tespit edilecek. Bu bağlamda çeşitli organizasyonlarda testler yapılacak, tahtasız atlayışların sonuçlarına bakılacak. Olumlu yansımalar iki yıl içerisinde bu değişikliğin yürürlüğe girmesine sebep olacak. Ancak gerçekleştirilmek üzere olan değişiklik atletizm dünyasından önemli karşı çıkışları da beraberinde getirdi.
“ÇEMBERİ DE BÜYÜTELİM MADEM”
Uzun atlamanın efsane isimlerinden Carl Lewis, getirilmeye çalışılan değişikliğe karşı çıktı. Uzun atlamanın dünya ve olimpiyat şampiyonu ABD’li eski sporcu, “Bu durum atletizmdeki en zor becerilerden birini ortadan kaldıracaktır. Basketbolda pek çok kişi serbest atışları kaçırıyor diye çemberi de büyütelim madem. Uzun atlamacılar bu değişikliği kabul etmeyecekleri konusunda seslerini yükseltmeli” dedi.
“TAHTA KALKARSA BIRAKIRIM”
Uzun atlamada son dünya ve olimpiyat şampiyonu Selanikli atlet Miltiadis Tentoglou, reforma sert çıktı: “Uzun atlama, atlama tahtası ve gerektirdiği hassasiyet nedeniyle en karmaşık yarışlardan. Eğer tahtayı kaldırırlarsa, uzun atlama en kolay yarış haline gelecek ve eğer bu gerçekleşirse, ben uzun atlamayı bırakırım.”
ANTİK YUNAN’DAN BERİ DÜZENLENİYOR
Olimpiyatların en eski branşlarından olan ve tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayanan uzun atlama 1896 yılındaki ilk modern Olimpiyatlardan beri yapılıyor.
Antik Yunan’da düzenlenen Olimpiyat oyunlarında da bilinen tek atlama müsabakası uzun atlama yarışlarıydı. Sıçrama için ayak basılan atlama tahtası, 30 santimetre genişliğinde ve hemzemin şekilde piste monte ediliyor. Hatalı atlayışta kırmızı bayrak kalkıyor ve derecesi ölçülmüyor. Erkeklerde dünya rekoru 8,95 ile ABD’li Mike Powell, kadınlarda 7,52 ile Sovyetler Birliği’nden Galina Chistyakova’ya ait.